Συμμετοχή του ΓΕΛ. Σορωνής στο πρόγραμμα UniversAll:  Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών

image U

Τον Οκτώβριο 2023 ξεκινήσαμε ένα ταξίδι με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το πρόγραμμα UniversAll:  «Αστρονομία για μαθητές ακριτικών περιοχών»  που εφαρμόστηκε πιλοτικά για πρώτη χρονιά στα Δωδεκάνησα με υπεύθυνο του εκπαιδευτικού προγράμματος τον Δρ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη.

Στο πρόγραμμα αυτό  συμμετείχαν και μαθητές από το ΓΕΛ.  Σορωνής οι οποίοι  μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου  με υπεύθυνους καθηγητές την  Μαστή Χριστίνα (Φυσικό) και τον Μυλωνόπουλο Δημήτρη (Χημικό) κάθε δεύτερη Πέμπτη παρακολούθησαν μια σειρά από διαδικτυακά μαθήματα.

Σ΄ αυτά τα μαθήματα καλύφθηκαν ενότητες  που αφορούσαν:

• Την  ιστορία της αστρονομίας από τον Θαλή έως τον Νεύτωνα

• Την παρατηρησιακή αστρονομία

• Την γέννηση,  τη ζωή και το θάνατος των άστρων

• Τα αστρικά υπολείμματα

• Την κοσμολογία

• Τη δημιουργία και τη δομή του Ηλιακού μας συστήματος

• Τη δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής στη Γη & την αναζήτηση της ζωής σε άλλους πλανήτες

Εισηγητές των παραπάνω ενοτήτων ήταν: ο Δρ. Αλέξανδρος Χιωτέλλης, ο Δρ. Μάνος Σαριδάκης, η Δρ. Σταυρούλα Κατσιώλη, ο Δρ. Μάνος Ζαπάρτας και στις δυο live παρατηρήσεις: α) νυχτερινή παρατήρηση ο Δρ. Λάζαρος Κουτουλίδης και ο Δρ. Βαγγέλης Κολοκοτρώνης και β) ηλιακή παρατήρηση ο Δρ. Γιάννης Δακανάλης.

Στο παραπάνω πλαίσιο πραγματοποιήσαμε το πείραμα του Ερατοσθένη κατά την Εαρινή Ισημερία.

Επίσης η δράση βασίστηκε σε τρεις άξονες:

Α. Πραγματοποίηση διαδικτυακών μαθημάτων

Β. Εκπόνηση εργασιών (εθελοντικά με επίβλεψη των καθηγητών)

Γ. Πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην τοπική κοινωνία

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024.

Η εργασία που πραγματοποίησαν οι μαθητές αφορά στην μέτρηση της ακτίνας της Γης με α) την μέθοδο του Ερατοσθένη και β) την μέθοδο του Al Biruni.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε την εργασία:

Με το τέλος του προγράμματος  πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο 4ο ΓΕΛ. Ρόδου και μαζί με το ΓΕΛ. Σορωνής  συμμετείχαν στο πρόγραμμα το 4ο ΓΕΛ Ρόδου, ΓΕΛ Αφάντου, ΓΕΛ Κρεμαστής, & Γυμνάσιο Σορωνής. Η εκδήλωση έγινε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 και περιλάμβανε στο πρώτο μέρος παιδικό εργαστήριο με  θέμα την αστρονομία και το περιβάλλον για παιδιά 6-12 ετών και το δεύτερο μέρος τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών και των μαθητριών. Τέλος ακολούθησε ομιλία από τους αστροφυσικούς Α. Χιωτέλλη και Σ. Κατσιώλη με τίτλο «Ένα ταξίδι στις γειτονιές του Σύμπαντος».

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης προβλεπόταν Αστροπαρατήρηση και ουρανογραφία με τα τηλεσκόπια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Αστεροσκοπείου Ρόδου Εύδημος όμως οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί.

Συνολικά ήταν μία εξαιρετική εμπειρία που βοήθησε να επαναπροσδιορίσουμε τη θέση μας μέσα σε ένα απέραντο σύμπαν και τη δύναμη της νόησης να ξεπερνά τα όρια και να διευρύνει τους γνωστικούς μας ορίζοντες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *