Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

                Όπως τα προηγούμενα πέντε χρόνια έτσι και φέτος εστάλη η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Το ΓΕΛ Σορωνής αξιοποίησε την ευκαιρία αυτή, ώστε οι μαθητές του την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου  να αποκτήσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Επισκέφτηκαν, λοιπόν, το σχολείο μας δύο από τους αθλητές της ομάδας καλαθοσφαίρισης με αναπηρικά αμαξίδια του Γ.Σ. Δωδεκάνησος! Ο κύριος Χατζηδημητρίου Μιχάλης, ιδρυτής και αρχηγός της ομάδας, ο κύριος Χατζηκαντής Μανώλης και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της ομάδας, κυρία Τσιμέττα Μαρία, μίλησαν στους μαθητές για τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος, για τα χαρακτηριστικά του πρωταθλήματος σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για τις δυσκολίες με τις οποίες ως αθλητές έρχονται αντιμέτωποι. Χωρίς κανέναν δισταγμό απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν προσφέροντας σπάνια μαθήματα ζωής.

            Στη συνέχεια, όσοι από τους μαθητές μας το θέλησαν δοκίμασαν  να  παίξουν μπάσκετ με αμαξίδιο. 

 

 

            

Στο τέλος παρακολουθήσαμε έναν συναρπαστικό αγώνα με την συμμετοχή των δύο αθλητών, του Μιχάλη και του Μανώλη, και των μαθητών μας Δημητρά Πέτρου και Σάββα Γιάννη. Το ποια ομάδα νίκησε έχει ελάχιστη σημασία…

 

               

 

Για τους περισσότερους από τους μαθητές μας το να έρθουν σε τόσο στενή επαφή με  άτομα με αναπηρίες ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Η αμεσότητα της επικοινωνίας όμως με τον Μιχάλη και τον Μανώλη μετέβαλε γρήγορα το αίσθημα οίκτου, που συνήθως κυριεύει σε τέτοιες περιπτώσεις το οποιοδήποτε αρτιμελές άτομο,  σε θαυμασμό προς το πρόσωπό τους. Και λίγο αργότερα οι μαθητές μας σχεδόν δεν παρατηρούσαν ότι συναναστρέφονταν άτομα που μετακινούνταν με αμαξίδιο.  Συνειδητοποιώντας την τεράστια αξία που έχει η διαφύλαξη της υγείας μας ιδίως στα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας, διαπίστωναν με συγκίνηση το τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος χάρη στη δύναμη της ψυχής του και τη διάθεση να χαρεί τη ζωή όσο σκληρή και αν έχει υπάρξει αυτή μαζί του.

  Είμαστε σίγουροι πως οι μαθητές μας έφυγαν την ημέρα εκείνη από το σχολείο με λιγότερες προκαταλήψεις εις βάρος των συνανθρώπων μας και περισσότερο ώριμοι απέναντι στα κοινωνικά ζητήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας. Και είμαστε, ακόμα, σίγουροι πως κανένα σχολικό εγχειρίδιο και καμιά διδακτική ώρα δεν μπορεί να αναπληρώσει ένα τέτοιο μάθημα ουσιαστικής παιδείας.

 Ευχαριστούμε ολόψυχα τον κύριο Χατζηδημητρίου, τον κύριο Χατζηκαντή και την κυρία Τσιμέττα για όσα  χάρισαν στους μαθητές μας και τους ευχόμαστε συνέχιση των λαμπρών επιτυχιών στο νέο πρωτάθλημα που αρχίζει τους επόμενους μήνες.